Metakognitif Terapi

Metakognitif Terapi Nedir?

Metakognitif Terapi, dikkatin uyumlu ve esnek kullanılması, düşünsel ve duygusal dünya ile esnek ve adaptif bir ilişkinin kurulması, kişinin düşünce dünyası ile ilgili düşüncelerini yapılandırması, gibi süreçlere vurgu yapmaktadır.

Öncelikle metakognitif terapi, olumsuz düşünce ve duyguların evrensel ve geçici durumlar oldugunu öne sürmektedir. Herkesin zaman zaman kendisi, dünya ya da diğerleri ile ilgili negatif düşünceleri olur ve bu kimisinde kısa sürüp geçerken kimisinde uzar, sürer ve kalıcı hale gelir.

Tam da bu noktada, düşüncelerin kalıcı mı yoksa geçici mi olacağına karar veren şey; metakognisyon ve ona bağlı reaksiyonlardır.

Metakognisyon; düşüncelerimiz hakkındaki düşüncelerimizdir. Örneğin; bir düşünceyi fark ettiğimizde onun gerekli mi, gereksiz mi, tehlikeli mi, değil mi, yararlı mı, zararlı mı olduguyla ilgili yorumları içerir. Yani metakognitif süreç, zihin üzerindeki bir üst zihinsel işlemlemeyi içerir.

Düşüncelerimiz ve duygularımız ile ilgili yorumlarımız, onlara ne kadar tutunacağımızı, ne kadar süre sonra gitmelerine izin vereceğimizi ya da ne onları ne kadar ciddiye alacağımızı belirler. “Tehlikedeyim” düşüncesi belirdiğinde, ne kadar odaklanacağımız ya da ne kadar bu düşünceyle meşgul olacağımız ve nasıl olacağımız metakognisyonların güdümündedir.

Dolayısıyla metakognitif terapi, düşünce ve duygularımız ne kadar acı verici olursa olsun eğer onlar ile ilgili ikincil yorumlarımız adaptif ve esnek olur ise, bu ağlara kapılmayacağımızı öne sürer.

Bu aynı zamanda düşünsel ve dikkatsel bir esneklik demektir. Düşünceler, zihinden akan ve gözlemleyebildiğimiz, bizim bir parçamız ancak bizden ayrı bir akıntı olarak algılandıgında, kimliği bütünüyle yansıtmıyor hale gelirler.

Metakognitif Terapinin, nihai hedefi mental esnekliktir. Bir anoloji olarak; virüslerle uğraşmaz ancak bağışıklığı güçlendirir. Böylece mikroplar gelmeye devam etse bile hasta etmez ya da hafif seyreder.

 

metakognitif terapi
metakognitif terapi